Falusiszállásportál-Olcsó falusi szállások,vidéki szálláshelyek

Ilonka Vendégház

Várjuk Önt és Kedves Családját bükkzsérci vendégházunkban, ahol kényelmesen üdülhet.

A falu festői környezetben fekszik a Bükk hegység déli lejtőjénél. Kirándulásaik során bebarangolhatják a Bükk hegység vadregényes tájait. Megismerkedhetnek a környék néprajzával, élővilágával, történelmi emlékeivel. Sétát tehetnek többek között a közelben található Odor vár romjaihoz, vagy a bükki ősember által lakott Subalyuk barlanghoz. Megtekinthetik a még ma is művelt ősi mesterségeket: a mészégetést és a faszénégetést.

Az Ilonka Vendégház Bükkzsércen csendes, pihenésre alkalmas környezetben található. A felújított ház még őrzi a régi helyi építészeti stílus néhány jellemző vonását.

Elhelyezés két 3 ágyas, valamint egy 2 ágyas szobában. A szobák külön bejáratúak. A konyha és étkező a szobákhoz közös használatú, az önellátáshoz szükséges konyhai eszközökkel jól felszerelt. (Étkészletek, hűtőszekrény, gáztűzhely, mikrohullámú sütő stb.)

A füves udvar napozásra, pihenésre kiválóan alkalmas, másik felén nyársaló – bográcsozó hely van.
Kerékpár használata (5 db) lehetséges. A gépkocsival érkezők számára zárt udvaron van parkolási lehetőség.
A vendégházat elsősorban többgenerációs családok és baráti társaságok részére ajánljuk.

Bükkzsércről

A község Mezőkövesdtől 17 km-re Északra a Bükki Nemzeti Park déli határa mentén a Cseresznyés patak partjait övezve és részben a környező domboldalakra is “felkapaszkodva” mintegy 2 km hosszú völgyben helyezkedik el. Tipikus bükkaljai falu. Gyönyörű panorámával, hagyományos faluképpel, szép házakkal, borospincékkel, pincesorokkal és kristálytiszta levegővel rendelkező település.

“Zsáktelepülés”-nek is nevezik, mivel az ide vezető közút a község északi részénél véget ér, de egy elég jó állapotú, bár keskeny erdőgazdasági úton északi, majd nyugati irányba haladva az un. Oldalvölgyön keresztül el lehet jutni az Eger-Miskolci összekötő közúthoz, illetve a szomszédos Felsőtárkányba. Cserépfaluval egy 2,5-3 km-es közút, Noszvajjal egy kb. ugyanilyen hosszúságú kiépítetlen mezőgazdasági földút köti össze. Bogács községet egy 8 km-es közúton Cserépfalun át lehet elérni, de egy elhanyagolt közúton keresztül – ami a Termálfürdőig 5 km hosszú – közvetlen összeköttetése is van. (Ennek a szilárd alappal rendelkező útvonalnak a felújítása idegenforgalmi szempontból a jövőben még nagy jelentőséggel bírhat.)

Látnivalók

– Hagyományos falukép, a gyönyörű táji panoráma, ami a séták során pihenést és nyugalmat biztosít az idelátogatóknak. Az Egri út végén lévő magaslatról körbe tekintve a Kárpátok hegyvonulatának kicsinyített mására emlékeztető hegykoszorúban gyönyörködhetünk. A község belterülete Észak-nyugati végéhez közel található 531 m magas Hódos hegyen egy meglepő látványt nyújtó, mintegy 100 m átmérőjű körbe foglalható patkó alakú terméketlen kopár, sziklás képződmény van, ami messziről is jól látható. A községben mintegy 30 db. esztétikus megjelenésű, a XX. sz. első felében kőből épült parasztházat a hagyományos népi építészet emlékeinek megőrzésére a helyi önkormányzat védetté nyilvánította.

– Község további köztéri létesítményei és középületei: Az I. világháborús hősi emlékmű (Petőfi út 13-15.)1939. évben épült terméskőből, bogácsi dácit tufából. Kivitelezője Papp Károly bükkzsérci kőművesmester volt. A szobor utca felőli oldalán az I. világháború bükkzsérci hősi halott katonáinak márványtáblába vésett névsora és felette a koronás magyar címer reliefje van elhelyezve. A kissé tömör abeliszk formájú szobor tetején az építéskor elhelyezett bronzból öntött turul madarat 1951-ben az országban akkor fennálló politikai felfogás nyomására eltávolították. A turulmadarat az 1989. évi politikai rendszerváltás után a megyében az elsők között újraöntötték és visszahelyezték a szoborra.

A II. világháborús hősi emlékmű a község központjában a művelődési ház előtti kis téren helyezkedik el. Az ugyancsak bogácsi dácit tufa terméskőből készült obeliszk formájú szobrot eredetileg más célra emelték és 1952. május 1-jén avatták fel. Akkor a szobor utca felőli oldalán a “Békét akarunk” feliratot vésték a két, koszorú alakba hajló pálmaág fölé és az obeliszk csúcsán egy fémből készült, 5 ágú csillagot helyzetek el. A szobrot a község neve első okleveles említésének 750-dik évfordulóján (-gazdasági okokból-) 1998. évben Kő Pál neves szobrászművész tervei alapján a községi önkormányzat hősi emlékművé átalakítatta. Ennek során eltávolították az obeliszkről az ötágú csillagot, az obeliszk felső részén elhelyezték az önkormányzat által akkor elfogadott községi címert, a szobor négy oldallapjára pedig a II. világháborúban hősi halált halt bükkzsérci katonák márványlapba vésett névsorát helyezték. A két hősi emlékmű köré a díszes lánckorlátot 2005 évben helyeztette el az önkormányzat.

– Gyalogtúrák, kerékpártúrák, hegyi kerékpár versenyek lehetősége a Bükk déli nyúlványai között. A versenyszerű rendezvények megtartásának lehetőségét a Bükki Nemzeti Park igazgatóságával és az Egererdő Zrt-vel egyeztetni kell.

Árlista

Árainkról érdeklődjön elérhetőségeinken! Kérjen egyedi árajánlatot!

Kép galéria

  Mégtöbb kép

Térkép

Kiindulási hely

Adja meg a helyet ahonnan indúlni szeretne:

Érkezési hely

Válassza ki az érkezési helyet: