Falusiszállásportál-Olcsó falusi szállások,vidéki szálláshelyek

Látóképi Csárda – Debrecen

Debrecentől 11 km-re a 33-as főút mellett található a 250 éves épület. Hangulatos, családias, teraszos csárdánkban 120 féle magyaros és házias ételek közül választhatnak a hozzánk betérő vendégek (extra kívánságokat is teljesítünk). Éttermünk 80-100 fõ, teraszunk 150 fő befogadására alkalmas.

Csárdatörténet

A csárda a XVIII. és XIX. Századi Magyarország jellegzetes-elsősorban alföldi-épülete volt, a legjelentősebb városhelyekre vezető utak mellett egynapi-félnapi járásra helyezkedtek el. A pusztai csárdák az Alföldön nagy számmal a török hódoltság megszűnése után kezdtek feltűnni és a sok elpusztult falu miatt az egymástól távol fekvő mezővárosok között mint pusztai vendégfogadók nélkülözhetetlenek voltak az utasember és a vásározó kereskedők számára.

A Látóképi- régi nevén fegyverneki – csárda 1731-ben épült a mátai és az újvárosi országút elágazásánál, Kiss Gáspár és Szőke János tőzsérek vállalkozása által. Az 1816-ra dátumozott bővítési terv a szűknek bizonyult csárdaépületet alápincézett épületszárnnyal kívánta kiegészíteni.

Az épület alaprajza U elrendezést mutat, amely az oszlopos-tornácos L alakú főszárny fedett pincelejárattal történő kialakításából adódik. A főszárny tengelyében szabad tűzhelyes pitvar, balra az árendátor (bérlő) lakószobája, jobbra a Bor ivó ház , azaz a kocsma. Az ivóhoz Bor mérő szék , azaz söntés kapcsolódott, valamint az árendátor belső kamrája, ahonnan a borospincébe lehetett lemenni. Mind a bővítés új részei, mind a belső kamrát megosztó fal ma is megvan. Az épületről Ecsedi István 1930-as fotói adnak újabb adatokat, ezeken látható az 1987-es helyreállítás előtti állapot.

A csárdát az Országos Műemlék Felügyelőség 1985 augusztusában városképi jelentőségű építménnyé nyilvánította, a belső részletek: eredeti konyha, szabad kémény, vendégszobák, kályhafülkék védettek.

Szeretettel várjuk kedves vendégeinket!

NYITVA: 7.00-22.00-ig

Árlista

Debrecentől 11 km-re a 33-as főút mellett található a 250 éves épület. Hangulatos, családias, teraszos csárdánkban 120 féle magyaros és házias ételek közül választhatnak a hozzánk betérő vendégek (extra kívánságokat is teljesítünk). Éttermünk 80-100 fõ, teraszunk 150 fő befogadására alkalmas. Csárdatörténet A csárda a XVIII. és XIX. Századi Magyarország jellegzetes-elsősorban alföldi-épülete volt, a legjelentősebb városhelyekre […]

Térkép

Teljes térkép ide
4002 Debrecen, külterület 99.

Kiindulási hely

Adja meg a helyet ahonnan indúlni szeretne:

Érkezési hely

Válassza ki az érkezési helyet: